Een tomatenplant met meerdere tomanten

Zelf tomaten kweken met een tomatenplant

Voor het kweken van je eigen tomaten heb je een tomatenplant nodig. Tomatenplanten bestaan tegenwoordig in allerlei soorten en maten, moeten op een bepaalde manier geplant worden én moeten op een bepaalde onderhouden worden. Alles over tomatenplanten lees je in dit artikel.

Wat is een tomatenplant precies?

Een tomatenplant is een plant waar tomaten aangroeien. Dit kunnen kleine cherrytomaatjes zijn, maar kunnen ook volwaardige tomaten zijn. De kleinere tomaatjes groeien aan de kleinere tomatenplanten, terwijl aan de grotere tomatenplanten vrij grote tomaten groeien.

Met één of meerdere van deze tomatenplanten in je tuin geniet je van enkele voordelen:

  • Het is onwijs leuk om tomaten te kweken. Dit is een proces waarin je de juiste stappen moet zetten en waarin je de tomaten letterlijk en figuurlijk ziet groeien.
  • Je hoeft niet meer naar de supermarkt voor tomaten. De tomaten die je in je eigen tuin kweekt, zijn gewoon te eten. Je hoeft hierdoor niet meer naar de supermarkt of groenteboer voor het kopen van tomaten. Dit bespaart je bovendien geld.
  • Het is mooi om het proces te zien. Alles in het leven groeit, maar je ziet het bij weinig dingen zó goed als bij een tomatenplant. Je ziet de plant in groei komen, waarna je ook de tomaten ziet groeien. Dit schouwspel is onwijs om te zien.

Stappenplan voor tomaten kweken

Om tomaten te kunnen oogsten, heb je een tomatenplant nodig. Voordat je kunt oogsten, moet je echter meerdere stappen doorlopen:

  • Stap 1: zaaien. Het is allereerst zaak om vanaf maart tot en met mei de tomaten voor te zaaien in een zaaibakje in je woning of in een kas.
  • Stap 2: ontkiemen. Bij een kamertemperatuur van ongeveer 20 graden ontkiemen de zaden vanzelf na ongeveer 10 dagen.
  • Stap 3: verpotten. In de maanden mei en juni kun je de tomaten vervolgens verpotten naar een grote pot.
  • Stap 4: volle grond. Je kunt vervolgens de tomatenplanten in de grond stoppen. Doe dit op minstens 50 centimeter uit elkaar, zodat de planten voldoende ruimte hebben om te groeien.
  • Stap 5: opbinden. Na verloop van tijd worden de planten te groot, waarna je deze op kunt binden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld tomatensokken, tomatenrekjes of bamboe stokjes.
Een tomatenplantje gepland in de grond

Tips voor tomatenplant verzorging

Een tomatenplant is een geweldige aanwinst voor in je tuin. Het is een plant die je lekker bezig houdt en het is een plant waarmee je je eigen tomaten kunt kweken.

Allereerst is het wenselijk dat de tomatenplanten op een zonnige plek neergezet worden. De grond moet hierbij waterdoorlatend zijn en moet goed bemest zijn. Kies in ieder geval altijd voor een warme/zonnige plek, want daar gedijen de tomatenplaten het beste bij.

Ten tweede is het advies om de tomatenplanten van veel water te voorzien. Dit doe je tot het moment dat de tomaten beginnen te verkleuren. Zodra de tomaten beginnen te verkleuren, geef je een stuk minder water. Hiermee voorkom je dat de vruchten barsten.

Ten derde moet je het water altijd aan de onderzijde van de plant geven. Indien je dit vanaf de bovenkant doet, ontstaat de kans op schimmelziekten. Dit wil je ten koste van alles voorkomen.

Ten vierde is het zaak om specifieke tomatenplanten wekelijks te dieven. Dit geldt onder meer voor stamvormige tomatenplanten en voor klimtomaten. Dieven betekent dat je overbodige takjes in de oksels van de plant wegknipt; deze takjes vragen alleen maar om energie van de plant en hebben geen echte meerwaarde.

De verzorging van een tomatenplant

Comments are closed.