Zegekruid komt in Nederland in het wild voor, maar wordt ook in tuinen gekweekt. Zegekruid heeft grote bloemen die trechtervormig zijn met blauwe bloembladen en produceert decoratieve zaaddozen. In Nederland staat Zegekruid ook wel bekend als de lampionplant.
Zegekruid, de eenjarige plant met blauwe bloemen
Zegekruid is een prachtige plant die in veel tuinen groeit – hij heeft felblauwe bloemen en zaaddozen die een decoratief effect geven. Ze zijn eenvoudig te kweken, als je ze in het wild kunt vinden. Wanneer je zegekruid in je tuin hebt, zal de paarblauwe kleur in de tuin zichzelf uitzaaien. Je hebt dan elk jaar weer nieuwe planten, zonder er ook maar iets voor te hoeven doen!
Is Zegekruid giftig?
Zegekruid behoort tot de nachtschadefamilie. Goed om te weten, alle planten uit de nachtschadefamilie zijn erg giftig, dus ook het zegekruid.
Herkomst
Veel planten die tot de nachtschadefamilie behoren, zijn te vinden in plaatsen als de tropen en gematigde streken. De populairste soort daarvan is uiteraard het zegekruid. Het zegekruid komt vanuit Peru en is vanuit Zuid-Amerika geïmporteerd.
Naamgeving van Zegekruid
Het Zegekruid heeft een botanische naam: Nicandra, en is afgeleid van de Griekse arts Nikandros. Zegekruid werd toen al gebruikt voor medicinale doeleinden. Een physaloides lijkt op een physalis plant. Physalis-vruchten zijn oranje lantaarns met oranje bessen die in een oranje doos zijn gesloten.
Plantkenmerken
Zegekruid wordt vaak als eenjarige gekweekt. De plant kan 1,5 meter hoog worden, met dunne takken. De bladeren zijn paarsgewijs op de stengel gerangschikt en zijn meestal ovaal en gezaagd (met scherpe punten) De botanische vorm heeft zwarte haren op het blad en volledig zwarte paarse stengels en kelk. Vergeet de bladoksel niet, want de bloemkroon is lichtviolet of blauw. Wanneer ze de zaaddoos planten, zullen er wat bessen in zitten. De zaaddozen beginnen groen maar worden al snel lichtbruin. De kelkbladen komen niet samen. Dus het hangt daar gewoon als een lantaarn met de bloemen die naar je kijken terwijl het fruit naar beneden valt.
Standplaats
Zegekruid is vrij uniek want het is voor elke grond geschikt. Je kunt de zaden half april uitzaaien en als er dan teveel zaden ontkiemen dan haal je simpelweg weg wat je niet kunt gebruiken. Wanneer je zegekruid eenmaal in je tuin hebt zal het zich vanzelf uitzaaien. Wel gezegd, op een zonnige plek groeit zegekruid het beste. Zegekruid is perfect voor aanplant langs de border, op een pad of in een cottage-tuin. Het kan ook afzonderlijk worden gekweekt om centraal te staan.
Gebruik
Vaak wordt Zegekruid gebruikt om witte vliegen in kassen te bestrijden. Denk hierbij aan bloemen die veel worden bezocht door vliegen, hommels en over t algemeen insecten. De Peruaanse inwoners gebruikten de bessen voor blaas- en nierproblemen. Takken met zaaddozen zijn geweldige decoraties in gedroogde boeketten.