Vlinderstruik-snoeien-voorjaar

Vlinderstruik snoeien in het voorjaar

De vlinderstruik, een magneet voor vlinders en kleur in de tuin, verdient jaarlijks een snoeibeurt om optimaal te bloeien en gezond te blijven. Maar wanneer doe je dat precies? En hoe pak je het aan? In deze blog lees je alles over het snoeien van je vlinderstruik in het voorjaar.

Waarom snoeien?

Een vlinderstruik snoeien in het voorjaar heeft verschillende voordelen:

  • Rijke bloei: Door de struik terug te snoeien, stimuleer je de vorming van nieuwe scheuten waaraan in de zomer prachtige bloemen verschijnen.
  • Compacte groei: Snoei voorkomt dat de vlinderstruik woekerig wordt en zorgt voor een mooie, compacte vorm.
  • Gezondheid: Door dode en zieke takken te verwijderen, houd je de struik gezond en vitaal.

Wanneer snoeien?

De beste tijd om je vlinderstruik te snoeien is in het vroege voorjaar, na de laatste nachtvorst. Dit is meestal in maart of april. Wacht je te lang, dan knip je mogelijk bloemknoppen weg. Let wel: voor sommige soorten vlinderstruiken gelden andere regels. De vlinderstruiken Buddleja alternifolia en Buddleja globosa bloeien op het hout van het voorgaande jaar. Deze snoei je dus niet in het voorjaar, maar in de zomer na de bloei.

Hoe snoeien?

Het snoeien van een vlinderstruik is niet ingewikkeld. Volg deze stappen:

  1. Verzamel het juiste gereedschap: Gebruik een scherpe snoeischaar of takkenschaar. Zorg dat het gereedschap schoon is om ziekten te voorkomen.
  2. Snoei de struik terug tot 30-50 cm boven de grond. Knip bij elke tak boven een naar buiten gerichte knop. Zo stimuleer je vertakking.
  3. Verwijder dode, zieke en zwakke takken. Dit bevordert de gezondheid van de struik.
  4. Dun de struik uit. Snoei kruisende, elkaar rakende en naar binnen groeiende takken weg. Zo creƫer je een open structuur waar licht en lucht bij kunnen.
  5. Werk af. Ruim de snoeiafval op en composteer het indien mogelijk.

Uitleg video

Reacties zijn gesloten.