een tuin op het westen

Een tuin op het westen: alles wat je moet weten

Een tuin op het westen biedt een scala aan voordelen die niet beschikbaar zijn voor tuinen op het oosten of het zuiden. Deze tuinen genieten van meer zonlicht en warmte, wat de juiste plantengroei en nuttige insecten bevordert. De extra blootstelling aan de elementen helpt ook om planten gezond en vrij van ongedierte te houden. Tuinen op het westen profiteren ook van de heersende winden, die kunnen helpen pollen en andere materialen in de lucht door de tuin te verplaatsen. Wat weer goed is voor de natuur! Lees alles over westen tuinen en de voordelen die deze bieden.

De ligging van je tuin bepalen

Benieuwd naar de ligging van je tuin of weten waar de zon opkomt? Het is anno 2022 zeer eenvoudig om zelf de ligging van je tuin te bepalen. De richting waarin uw tuin is gericht, kan belangrijk zijn om te weten, zodat u planten op de juiste plek kunt plaatsen en de meeste zon kunt krijgen. U kunt bepalen in welke richting uw tuin ligt door een kompas te gebruiken of door naar de schaduwen van objecten te kijken. Als u een tuin heeft die niet op een helling op het zuiden ligt, moet u mogelijk uw beplantingsplannen aanpassen om ervoor te zorgen dat uw planten voldoende zonlicht krijgen.

Als u niet zeker weet of uw tuin in het westen ligt, zijn er een paar dingen waar u op kunt letten om u te helpen een beslissing te nemen. Een van de belangrijkste factoren om te overwegen is het tijdstip van de dag. Rond 18.00 uur staat de zon in het westen. Dus als het na 18:00 uur is en uw tuin niet in het westen ligt, bevindt deze zich waarschijnlijk ten oosten van u. Een andere manier om te zien is door naar een kaart te kijken. Zoek uw locatie op de kaart en trek vervolgens een lijn van waar u zich bevindt tot aan de zonsondergang. Als je tuin ten westen van die lijn ligt, dan is hij in het westen.

Heeft een tuin op het westen zon?

Benieuwd of uw tuin op het westen voldoende zonlicht krijgt? Het is belangrijk om te weten hoeveel zon er in u tuin komt. Denk hierbij aan de planten die u in de tuin plaatst of de plek waar u uw tuinmeubelen wilt neerzetten. Je ziet vaak dat mensen met een westen tuin hun terras achterin de tuin plaatsen voor de ochtendzon.

Hoe laat is de zon in het westen?

Tuinen op het westen ontvangen het meeste zonlicht gedurende de dag. Deze locatie is ideaal voor tuinders die willen genieten van de natuurlijke warmte en het licht van de zon. Over het algemeen kun je tijdens de zomermaanden ongeveer zes uur zonlicht verwachten in een tuin op het westen. Dit is echter afhankelijk van uw locatie en de tijd van het jaar. In Nederland gaat de zon rond 20.30 uur in het westen onder.

Voldoende schaduw in de ochtend

Zoals eerder vermeld komt de zon op in het oosten. Een tuin op het westen zal in de ochtend (mits je tuin groot genoeg is) enkel achterin wat zonlicht opvangen. Je tuin is sochtends dus een schaduwrijke omgeving. Het stuk tuin van je woning heeft in de ochtend flink wat schaduw van uw woning en zal tot de middel zeker nog wel koel blijven. Dit is op warme dagen natuurlijk ideaal omdat u voldoende schaduw heeft.

Genieten van de middag zon

Een tuin op het westen heeft met name in de middag en avond erg veel zon in de tuin. Dit is ideaal voor als je na werk nog lekker even in de tuin wilt zitten, maar minder ideaal als je echt een ochtendmens bent.

Door uw tuin op het westen in te richten, kunt u beslissen waar u uw meubels wilt plaatsen, zodat u er de hele dag van kunt genieten. U kunt er ook voor kiezen om bomen te planten die ’s middags voor schaduw zorgen, zoals esdoorns.

Een tuin op het westen heeft vrijwel de hele dag zon, maar biedt ook de mogelijkheid om s ochtends met een kop koffie te genieten van natuurlijke schaduw van het huis.

Profiteer van de zon in je voortuin

Als u optimaal van de zon in uw voortuin wilt genieten, richt uw tuin dan zo dat de langste zijde op het westen is gericht. Dit geeft je planten voldoende tijd om elke dag van de middag zon te genieten. U kunt ’s ochtends en’ s avonds nog van wat schaduw genieten door respectievelijk hogere planten aan de oost- en westgrens van uw tuin te planten. Een tuin op het westen is ook geweldig voor het aantrekken van bestuivers zoals vlinders en bijen.

Soorten planten in een tuin op het westen

Een tuin op het westen krijgt veel zon in de middag en in de vroege avond. Deze standplaats is perfect voor planten die veel zon nodig hebben om goed te bloeien. Tuinders kunnen kiezen uit een verscheidenheid aan planten die het goed zullen doen in dit type tuin. vaste planten, eenjarigen, struiken en wijnstokken werken allemaal goed in een tuin op het westen.

Sommige vaste planten die het goed doen op deze locatie zijn duizendblad, zonnehoed, Susan met zwarte ogen en coreopsis. Eenjarigen die van de zon houden, zijn petunia’s, impatiens en goudsbloemen. Heesters die van veel zon houden, zijn rozen, kamperfoelie en lavendel. Wijnstokken zoals clematis en morning glory doen het ook goed in een tuin op het westen.

Schaduwplanten

Als u in de schaduw wilt tuinieren, zijn er genoeg planten om uit te kiezen die niet zoveel zonlicht nodig hebben. Hosta’s en varens zijn twee van de meest populaire schaduwplanten, maar er zijn ook genoeg andere opties. Als u een tuin op het westen hebt, probeer dan wat vaste planten te planten die het goed doen in de middagzon. Asters, daglelies en zwartogige Susans zijn allemaal goede keuzes voor een zonnige plek.

Vtwonen heeft een artikel geschreven over de 16 mooiste schaduwplanten. Mocht je interesse hebben dan kun je hier dus wat inspiratie opdoen.

Groenblijvende planten

Een van de beste dingen van het hebben van een zonnige tuin op het westen is dat u het hele jaar door kunt genieten van de kleuren en geuren van bloemen en planten. Helaas moeten veel traditionele eenjarige bloemen elk jaar opnieuw worden geplant, wat veel werk kan zijn. Een goed alternatief zijn groenblijvende planten, die het hele jaar door hun kleur en geur behouden. Er zijn veel verschillende soorten groenblijvende planten, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen voor uw tuin.

Tuinen op het westen zijn perfect voor groenblijvende planten, omdat ze de hele dag door veel zonlicht krijgen. Een populair type groenblijvende plant is de rozemarijnstruik. Rozemarijn ruikt niet alleen heerlijk, maar voegt ook een vleugje groen toe aan elke tuin. Een andere populaire optie is lavendel, die een zoete geur heeft waar je het hele jaar van kunt genieten.

De Intratuin heeft een artikel geschreven over allerlei soorten groenblijvende planten voor in de tuin. Als je opzoek bent naar inspiratie voor groenblijvende planten, neem dan zeker een kijkje op hun website.

Siergrassen

Siergrassen zijn een geweldige manier om textuur en kleur aan een tuin toe te voegen, en ze kunnen zowel in formele als informele landschappen worden gebruikt. Ze zijn er in verschillende soorten en maten, en er zijn variëteiten die zowel in de zon als in de schaduw gedijen. Een van de beste dingen van siergrassen is dat ze niet veel verzorging nodig hebben – als ze eenmaal zijn gevestigd, kunnen ze vrijwel voor zichzelf zorgen.

Als u op zoek bent naar een gemakkelijke manier om uw tuin op het westen wat meer pit te geven, overweeg dan het gebruik van siergrassen. Ze zorgen voor de broodnodige kleur en textuur, en omdat ze niet veel verzorging nodig hebben, zijn ze perfect voor drukke huiseigenaren.

In Nederland is er één grote siergrassen webshop die allerlei soorten siergrassen verkoopt. Op hun website kun je wellicht wat inspiratie opdoen.

Bloemen voor een tuin op het westen

Als u een tuin wilt creëren die profiteert van de warme middagzon, overweeg dan om bloemen aan de westkant van je tuin te planten. Een tuin op het westen krijgt de meeste zon in de middag en vroege avond, waardoor het perfect is voor het kweken van bloemen en kruiden.

Bij het aanleggen van een tuin op het westen zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Zorg er eerst voor dat u planten kiest die blootstelling aan de volle zon aankunnen. Zorg ervoor dat u stevige planten kiest die niet verwelken in de hitte. Ten tweede, probeer planten te kiezen met een lang bloeiseizoen. Zo weet u zeker dat uw tuin er altijd mooi uitziet. Zorg er ten slotte voor dat je je planten regelmatig water geeft, vooral tijdens de hete zomermaanden.

Wanneer besproei je een tuin op het westen?

Een tuin op het westen water geven kan lastig zijn, omdat de zon zo sterk is en het water snel verdampt. Over het algemeen wil je je planten ’s ochtends water geven, zodat het water de tijd heeft om in te trekken voordat de zon het opdroogt. Als het echter een bijzonder warme dag is geweest of als uw planten verwelken, moet u ze mogelijk ook ’s avonds water geven.

Is een gazon op het westen een goed idee?

Er is geen definitief antwoord op de vraag of een gazon op het westen een goed idee is. Sommige mensen geloven dat de zon zal helpen om het gazon uit te drogen en te voorkomen dat onkruid groeit, terwijl andere mensen geloven dat de zon ervoor zal zorgen dat het gazon te droog en broos wordt. Als u overweegt een gazon op het westen te planten, is het belangrijk om rekening te houden met uw klimaat en de hoeveelheid zonlicht die uw gebied ontvangt.

Terras bij een tuin op het westen

Begin jij jouw dag het liefst met een goed kop koffie en in de ochtendzon? Dan is het verstandig om jouw terras achterin de tuin te maken, zo ver mogelijk van de woning af. Geniet je echter meer van de avondzon? Maak dan jouw terras voorin de tuin zodat je alle avondzon opvangt. Er is voor ieder mens een ideale ligging voor het terras.

Comments are closed.