Een paarse sierui in de bloei

Tips voor het planten van sieruien

Tussen het voorjaar en zomer is er sprake van een zogeheten bloeigat. Deze term wijst op het feit dat voorjaarsbloemen al tot bloei zijn gekomen, waarna het wachten is totdat de zomerbloeiers tot bloei komen. Om in deze periode alsnog van kleurrijke bloemen te genieten, is het advies om sieruien in de tuin te plaatsen.

Wat is een sierui?

Een sierui is een voorjaarsbloeiende bol. Net zoals bijvoorbeeld narcissen en tulpen is het zaak dat deze bollen in het najaar geplant moeten worden. In het volgende voorjaar komen de bollen tot bloei, waarna ze pas in de maanden mei-juni volledig uitgebloeid zijn.

De officiële naam van een sierui is overigens Allium. Dit is de botanische c.q. Latijnse naam voor deze kleurrijke bloemen. Een andere naam die voor deze bloemen gebruikt wordt, is uien bloemen.

Tips voor het planten van sieruien

Als je graag in je tuin sieruien wilt hebben, is het advies om onderstaande tips op te volgen:

  • Plaats de sieruien altijd op een zonnige plek in de tuin. Deze bollen zijn gek op de zon en moeten daarom op een zonnige plek geplant worden. Een bijkomende eis is dat de grond goed waterdoorlatend moet zijn. Laat de grond het water niet goed door? Dan worden de sieruien te nat en rotten deze in het najaar weg.
  • Stop de bollen diep genoeg de grond in. Het advies is om de sieruien alvast in het najaar te planten. Dit doe je bij voorkeur zo diep mogelijk in de grond; je kunt hiervoor het beste een diepte van zo’n 10 centimeter aanhouden. Als het in het najaar onverhoopt erg droog is, doe je er verstandig aan om de bollen af en toe met water te overgieten. Indien het vlak na het planten van de bollen begint te vriezen, dek je de sieruien het beste af met bijvoorbeeld bladeren van een boom of struik.
  • Je kunt een sierui ook in een vaas doen. Het is wellicht niet het meest logische, maar deze planten staan ook prachtig in een vaas. Doordat alle Alliums over een stevige steel beschikken, zijn het prima snijbloemen.

Veel verschillende soorten sieruien & uien bloemen

Op het moment van schrijven bestaan er een ontelbare hoeveelheid sieruien. Ga bijvoorbeeld maar eens na hoeveel Latijnse bloemennamen bestaan die met ‘Allium’ beginnen.

Een typerend voorbeeld hiervan zijn de volgende twee namen. Deze twee namen staan voor twee verschillende sieruien, waarbij direct opvalt dat beide sieruien significant anders zijn:

  • Allium Globemaster: bij deze sierui staan de bloemen dicht op elkaar, waardoor de sierui een kogelronde bol heeft.
  • Allium Schubertii: deze sierui heeft een spinachtige bloemwijze, waardoor er géén sprake van een kogelronde bol is. Deze Allium heeft dan ook een hele andere uitstraling van de Globemaster variant.

Kenmerken van een sierui

Wat bij een sierui direct opvalt, is de stevige stengel. Deze stengel is dusdanig stevig dat ‘ie eigenlijk altijd kaarsrecht staat. Deze kaarsrechte stengel kan bovendien erg lang worden; er zijn sieruien met een steellengte van meer dan een meter!

Een ander kenmerk is de kleurstelling. Ongeacht voor welke sierui je kiest, geniet je van een kleurrijk schouwspel. De Alliums zijn uitgevoerd in onder meer wit, paars, roze en allerlei tinten lila. Door deze kleuren zijn sieruien absoluut een aanwinst voor in elke tuin.

Nog een leuk kenmerk: vlinders zijn gek op sieruien. Als je sieruien in je tuin hebt geplaatst, is het wachten totdat de eerste vlinders naar je tuin toekomen.

Het is helaas niet alleen maar koek en ei bij sieruien. Een ander kenmerk is namelijk dat de bladeren van deze bloemen snel geel worden. Dit is soms al het geval als de bloemen nog in bloei moeten komen óf net in bloei zijn gekomen.

Een close up van de sierui.

Uien bloemen in de winter

Uien bloemen kun je gedurende de winter buiten laten staan. Tijdens de winter zijn de bloemen uiteraard niet in bloei, maar dit komt het volgende voorjaar wel weer terug. Wel is het zo dat uien bloemen na elke winter weer iets kleiner worden.

Merk je na de winter op dat de uien bloemen niet meer al te fraai zijn? Zorg er dan voor dat je de bloemen overwintert op een plek waar het ongeveer 20 graden Celsius is. Je kunt ze na een koude periode dan opnieuw in de grond planten, maar doe dit wel op een plek waar voorheen nog geen Alliums hebben gestaan.

Zijn de uien bloemen echt volledig uitgebloeid? Dan kan het alsnog erg fraai zijn om ze in je tuin te laten staan. De bloempjes die normaal gesproken een stervorm hebben, ontwikkelen zich na de bloei tot zaaddoosjes. Gedurende de winter geniet je hierdoor alsnog van fraaie bloemen in je tuin, maar dan wel zonder enige kleur.

Comments are closed.