Onkruid tussen tegels verwijderen

Onkruid tussen tegels verwijderen

Onkruid tussen tegels is niet alleen vervelend, maar ook lelijk en veel werk voor u om onkruid te verwijderen. Dit artikel leert je hoe je onkruid kunt verwijderen zonder dat je er veel tijd aan kwijt bent.

Onkruid verwijderen tussen tegels

Onkruid tussen tegels verwijderen is helemaal geen gemakkelijke taak, sommige methoden zijn effectiever dan andere. De beste manier om onkruid tussen tegels te verwijderen is met een draadroller. Zoals hieronder wordt besproken, zijn sommige methoden echter schadelijk voor het milieu.

Onkruid met de hand verwijderen

Een van uw keuzes om dit te doen, is met de hand! Dit kan enige moeite kosten, maar het is de beste optie voor de tegels waaraan u werkt. Vergeet niet om vaak een onkruidborstel of bezem te gebruiken en kleinere, frequentere onkruiden te verwijderen. Het onkruid uittrekken, voordat ze opnieuw kunnen groeien, is de sleutel om te voorkomen dat ze snel terugkomen. Met jonge planten is dat veel gemakkelijker. Als je te lang wacht, kunnen de wietscheuten sterker worden en loskomen van je diepe wortels. De wortels blijven zitten en komen snel weer tevoorschijn

Onkruid verwijderen met kokend water of hete stoom

Er zijn veel verschillende manieren om onkruid te verwijderen, waarvan de meeste effectiever zijn dan andere. Het gebruik van kokend water is een effectieve, milieuvriendelijke aanpak. Het nadeel is dat de wortels van de plant misschien niet dood gaan en dat ze later nog in het gebied kunnen groeien. Kokend water is zeer effectief voor jong en klein onkruid, maar werkt meestal beter voor grotere. Het kan zijn dat u dit een paar keer moet herhalen. Water koken is een tijdrovende klus. Als alleen het te reinigen oppervlak groot is, kan het gebruik van een apparaat dat hete stoom gebruikt het overwegen waard zijn. De beste manier om die tegels met kokend water schoon te maken, is door de gebruiksaanwijzing aandachtig te lezen. De nadelen van deze methode zijn dat de apparaten voor het verwijderen van onkruid tussen tegels met hete stoom erg duur zijn. Als je veel beton of bestrating in je tuin hebt, is het misschien interessant om iemand in te huren die weet hoe hij een van deze apparaten moet gebruiken om deze plek voor je te doen. Deze dienst wordt ook wel een tuinarchitect of tuinman genoemd.

Het wegbranden van onkruid tussen je tegels

Onkruid is een probleem voor tuinen en moet worden aangepakt. Je kunt ze verwijderen met gereedschap zoals een gasbrander of een elektrische onkruidbrander. Ze sterven bij korte blootstelling aan hoge temperaturen af, waarna je ze daarna gemakkelijk kunt opruimen. Het gebruik van een onkruidbrander kan lastig zijn als je niet diep in de plant kunt reiken. Na verloop van tijd zal het onkruid waarschijnlijk terugkomen zonder dat je het zelf door hebt. Rustig aan! Bij goedkopere onkruidbranders sterft het onkruid te snel af. Als de temperatuur te hoog is, loopt u bovendien het risico uw tuin af te branden in plaats van het onkruid te doden.

Huis-, tuin- en keukenproducten zoals azijn en zout

U kunt huishoudelijke chemicaliën zoals azijn, zout of chloor gebruiken om onkruid tussen tegels te verwijderen. Houd er rekening mee dat deze chemicaliën behoorlijk schadelijk zijn voor het milieu. Dit water vermengt zich vaak met oppervlaktewater, waardoor het ook moeilijk is om deze verontreinigingen vast te houden. Vanwege hun brede verspreidingsgebied, is het waarschijnlijk dat u een ander type behandeling moet gebruiken voor de vervuilde waterbron waaruit u haalt. De kans bestaat dat je ook andere planten in je tuin beschadigt en de grond vervuilt, dus niet doen. Hoewel KI-onkruidverdelgers door de rijksoverheid zijn verboden, komen ze niet voor niets steeds vaker voor: KI-onkruidverdelgers besparen tijd.

Zo kun je onkruid tussen tegels voorkomen

Er is altijd een risico dat onkruid in uw tuin terechtkomt en het overneemt. Dat komt omdat onkruid zich door de wind verspreidt, dieren zoals vogels of stormen waardoor zaden kunnen worden verspreid. Enkele dingen die u kunt doen om de groei van onkruid tussen tegels te minimaliseren zijn:

  • Het is belangrijk om regelmatig je terras, tuinpad, oprit of andere bestrating te vegen om de zaadjes te verwijderen voordat ze tussen de tegels kunnen uitgroeien tot echt groot onkruid. Daarnaast verwijder je ook zand & aarde die als voedingsbodem kunnen dienen;
  • Houd de rest van uw tuin vrij van onkruid, zoals borders, bloembakken en uw gazon. Dit voorkomt dat ze zich verspreiden en uw andere delen van de tuin beschadigen;
  • Bij het aanleggen van een terras of andere bestrating is het belangrijk om worteldoek te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat er geen gras of onkruid doorheen kan groeien en het geeft het onkruid ook minder kans om op de grond tussen de tegels te leven. Ook bij het leggen van uw drainage rond deze tijd dient u voegzand te gebruiken. Zorg ervoor dat het water niet blijft staan en stagneert, omdat hierdoor mos en onkruid kunnen groeien. Zorg voor een goede afwatering om te voorkomen dat langdurige nattigheid een negatief effect heeft op het algehele aanzien van het verhardingsoppervlak.

Reacties zijn gesloten.