praktische tips tuin klaarmaken

Maak jouw tuin klaar voor het mooie weer met deze praktische tips

Tijdens mooie dagen is een vlucht naar een Zuid-Europees eiland niet nodig om te genieten van een vakantiegevoel. De eigen tuin voldoet prima om te ontspannen. Er is immers niets fijner dan heerlijk in de tuin zitten onder het genot van een goed boek en een drankje. Het is dan echter wel fijn als de tuin een beetje op orde is. Midden in de troep is het immers lastig ontspannen.

Daarom hebben we een aantal praktische tips opgesteld die helpen om jouw tuin klaar te maken voor een middagje zonnen. Geen tijd om alles op te pakken? Geen probleem. Ook door enkel een paar tips door te voeren kan je tuin al een stuk prettiger aanvoelen. Laten we beginnen!

Schone stenen

Het terras is hét onderdeel van jouw tuin waar je tot rust gaat komen. Hier zit je om te ontspannen, eet je ’s avonds met het gezin of drink je een borrel met vrienden. Toch krijgen de terrastegels niet altijd alle aandacht die ze verdienen. Zonde, zeker als je mooie natuurstenen tegels hebt. Na verloop van tijd worden ze vies, en verliezen ze hun kleur. Gelukkig hoeft natuursteen schoonmaken niet heel lastig te zijn. Met een emmer water en een goede borstel kom je vaak al een heel eind. Mocht dit onvoldoende zijn dan kun je een gespecialiseerd bedrijf inhuren om jouw natuursteen professioneel te laten reinigen.

Al het hout aanslagvrij

Net als stenen oppervlakten wordt ook hout na een tijdje smerig. Hout is minder gevoelig voor vuil, maar meer gevoelig voor algen en mossen. Doordat hout licht poreus is kan het vochtig blijven, zeker in donkere hoekjes. Dit zijn de ideale omstandigheden voor plantaardige organismen. Maak je schutting en eventueel je vlonder dus af en toe schoon met een emmer sop. Je zal je verbazen hoeveel effect dit heeft op de algehele look & feel van je tuin.

Een nette haag

Naast een nette schutting hoort natuurlijk een nette haag. Als je een haag een tijdje zijn gang laat gaan groeit hij alle kanten op. Hierdoor kan er ook een substantieel van je tuin ingenomen worden, wat natuurlijk zonde is. Het kan daarom geen kwaad om de heg zo nu en dan te snoeien. Het leuke hiervan is dat dit klusje an sich al best ontspannend werkt. Met een beetje mazzel maak je zo ook gelijk een goede beurt bij de buren.

Geordend onkruid

Vroeger moesten de planten in een tuin er allemaal keurig bijstaan. Gelukkig gaan we daar tegenwoordig iets minder statisch mee om. Toch wil je ook geen plantenbakken vol met onkruid. Maar dan is natuurlijk de vraag: wat is onkruid? Dit is natuurlijk heel persoonlijk. We adviseren om niet te rigoureus te werk te gaan. Laat plantjes die toevallig zijn aankomen waaien lekker staan. Probeer echter wel de enorme woekerende planten of overheersende planten kort te wieken. Zo krijg je toch wat orde, zonder dat het saai wordt.

Meer leven dankzij een vijver

Dit is natuurlijk geen vereiste voor een nette tuin, maar wel een hele waardevolle toevoeging: een vijver! Een vijver zorgt namelijk voor leven en verkoeling in de tuin. Dit is hard nodig gezien de achteruitgang van de biodiversiteit in Nederland. Mocht je geen plek hebben voor een grote kuip, dan kun je ook een kleine vijver aanleggen. Hier is zelfs plek voor in de kleinste stadstuintjes en kan al enorm bijdragen aan juffers, libellen en amfibieën.

Een schone zithoek

Nu je tuin klaar is, kun je bijna lekker gaan zitten met een boekje. Ten minste, als je zithoek schoon is! Een zitje wordt vaak ontzettend smerig in de tuin. Stof, spinnenwebben en vogelpoep bedekken al snel de bekleding. Niet prettig als je in zomerse kleding languit wil liggen. Maak je bank of stoelen dus grondig schoon, net zoals je binnen zou doen.

Als het goed is ben je nu klaar om van het zonnetje te profiteren. Geniet ervan!

Comments are closed.