avocado plant kweken

Kweek een avocado plant uit een pit met deze stappen!

De avocado plant is botanisch gezien een vrucht waardoor het onder de fruitsoorten valt. Echter rekent men het tot de groenten, omdat het vaak wordt gegeten als groente. Daarom wordt het ook wel een vruchtgroente genoemd. In deze tijd wordt het heel veel gegeten, door een salade, op een cracker of er wordt guacamole van gemaakt. Avocado’s bevatten veel onverzadigde vetten, wat gezond is en goed voor het cholesterolgehalte in het bloed. Ook bevat het veel vezels, hierdoor krijg je minder snel honger na het eten hiervan. Daarnaast bestaat het uit ruim 70 procent water. Oorspronkelijk komen avocado’s uit Zuid en Midden-Amerika, vaak wordt het geëxporteerd uit Mexico. Het groeit aan een boom van zo’n twintig meter hoog. Per jaar kunnen er tussen de 150 en 500 vruchten van de boom gehaald worden. Eet jij vaak avocado’s en lijkt het jou daarom leuk om zelf avocado’s te kweken? Lees dan snel verder voor het antwoord op de vraag: hoe kan je het beste een avocado plant stekken?

Avocado plant groeien

Het is mogelijk om zelf een avocado plant te laten groeien uit de pit, echter is het niet heel gemakkelijk. Naast het feit dat het geld uitspaart, is het ook super leuk om zelf een avocado plant met vrucht te kweken. Wat heb je hiervoor nodig en wat moet je allemaal doen? Je hebt er niet veel voor nodig, alleen een avocado, satéprikkers en een glas met een beetje water. Om een avocadoboom te kweken moet je de volgende stappen volgen:

  1. Ten eerste snijd je de avocado door midden en haal je de pit eruit. Volgens spoel je de pit goed af. Dit is belangrijk, want als er vruchtvlees op de pit achterblijft kan het gaan rotten.
  2. Pak vier satéstokjes (of tandenstokers) en steek deze door het dikste gedeelte van de pit, dit is meestal het middendeel. Hierna balanceer je de satéprikkers op de rand van het glas, met het puntige gedeelte naar boven toe.
  3. Nu is het tijd om het glas met water te vullen. Belangrijk is om hierbij op te letten dat slechts twee centimeter van de onderkant van de pit onderwater zit. Tot slot zet je het glas op een plek waar het warm is en veel in de zon staat, bijvoorbeeld de vensterbank. Om deze reden is het ook verstandig om in het voorjaar te beginnen met kweken, aangezien je dan veel meer zonlicht zal hebben. In de winter zal het lastig zijn om een avocado plant te kweken.
Avocado plant met sateprikkers in de pit

Goede verzorging van de pit

Als je de eerste stappen hebt gevolgd, is het wachten tot er een plant gaat groeien. Het is wel belangrijk om goed voor de pit te zorgen om zo het snelst tot een maximaal resultaat te komen. Dit doe je door regelmatig het water te vervangen, het liefst om de dag. Daarnaast is het verstandig om ook de avocadopit om de paar dagen schoon te maken. Er kan namelijk schimmel op ontstaan als je dit niet doet. Let er goed op dat de pit altijd het water raakt. Als je in de eerste weken nog niks ziet gebeuren, wees dan niet bang dat het experiment mislukt is. Na ongeveer twee tot vier weken kan je een klein topje ontdekken uit de gespleten pit. Echter is dit zeker niet altijd het geval, het kan ook enkele maanden duren voor je resultaat ziet. Nadat het topje is ontstaan, zullen er aan de onderkant worteltjes groeien. Op het moment dat deze tussen de vijf en tien centimeter zijn kan je de pit in een pot zetten.

avocado plant in glas water

Avocado plant overzetten in een pot

Het is tijd om de avocado pit te verpotten, maar hoe kan je het beste te werk gaan? Neem een ruime pot (met een doorsnede van ongeveer vijftien centimeter) en vul deze met potgrond, waar je de pit vervolgens in doet. Zorg ervoor dat deze voor de helft uit de aarde steekt. Ook is het belangrijk om vochthoudende aarde te gebruiken. Het is wederom even een poosje wachten, want gemiddeld begint de plant pas na drie maanden te groeien. Op het moment dat het gaat groeien en de stam dikker wordt, kan je het overzetten in de tuin. Je kan er tevens ook voor kiezen de avocado plant neer te zetten in huis. Het is namelijk een tropische plant en het is niet goed om deze het hele jaar in de tuin te zetten. Kies je hier wel voor, zorg dan voor goede bescherming tegen vorst aangezien ze hier slecht tegen kunnen. Hoe weet je nou precies wanneer een avocado plant volgroeid is? Het duurt zo’n vijf jaar voordat er steeds meer vruchtjes gaan groeien. Het is wel belangrijk om de plant gedurende deze periode goed te blijven verzorgen. Met een beetje mazzel kan je na zeven jaar de eerste zelfgekweekte avocado’s opeten!

Avocado plant in pot

De avocado boom onderhouden

Zoals eerder genoemd is het niet verstandig om de avocado plant in de tuin te zetten, aangezien ze niet tegen lage temperaturen kunnen. In de winter is de kans dat ze het overleven dan ook niet heel groot. Mocht je een plantenkas in je tuin hebben staan, kan je de avocado plant het beste in de kas zetten. Je wilt uiteindelijk een mooie brede plant creëren, hiervoor moet je de plant regelmatig snoeien. Hoe kan je het beste de avocado plant snoeien? Op het moment dat het zo’n dertig centimeter hoog is, knip dan de nieuwste blaadjes eraf. Hierdoor zullen er meer zijtakken ontstaan. Doe dit steeds als de plant vijftien centimeter gegroeid is. Bladluis kan voorkomen op verschillende planten en bomen, zo ook de avocado boom. Dit is een plantetende insect en hij voedt zich met cellen van een plant. Vaak zijn ze niet groter dan een halve millimeter, lastig te zien dus. Mocht je een vermoeden hebben dat er bladluis zit op jouw avocado boom, volg dan de volgende stappen om er weer van af te komen. Pak ten eerste de tuinslag en spoel de hele plant af. Mocht het binnen in een potje staan kan je dit in de douche doen. Daarna spuit je het in met een mix van een klein beetje afwasmiddel, water en een theelepel neemolie. De neemolie is een afwerend middel tegen onder andere insecten, schimmels en slakken.

Reacties zijn gesloten.