eikenboom snoeien

Tips voor het onderhouden van een eikenboom

We hebben de best practices voor het onderhouden van een eikenboom verzameld. In dit artikel vind je tips variërend van water geven, bemesten en snoeien tot planten en bemesten. Dit artikel is perfect voor mensen die willen leren hoe ze zelf voor hun eiken kunnen zorgen zonder een professional in te huren.

De eikenboom is een grote boom en maakt veel indruk. De eikenboom is bijzonder sterk en staat bekend om zijn stevige hout en vruchten De eikels van een eikenboom worden graag gegeten door dieren zoals herten, veldmuizen en eekhoorns. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten eikenbomen, de verzorging van de eikenboom en hoe je een eikenboom moet snoeien.

Wat is een eik en waarom hebben ze onderhoud nodig?

om zijn stevige hout en vruchten De eikels van een eikenboom worden graag gegeten door dieren zoals herten, veldmuizen en eekhoorns. Een eik is ook een bladverliezende boom die inheems is in de gematigde streken van het noordelijk halfrond. Ze worden ook wel gewone eiken of witte eiken genoemd. Ze worden wit genoemd vanwege hun licht grijsbruine bast, die in reepjes afbladdert om een lichtere laag eronder te onthullen. Eikenbomen hebben onderhoud nodig omdat ze vatbaar zijn voor brand, droogte en ziekten.

Stap 1 – Uw eikenboom snoeien voor zowel vorm als grootte

Snoeien is een noodzakelijk en belangrijk onderdeel van het leven van een eikenboom. Door de eik te snoeien kan hij beter groeien, gezonder en nog mooier worden. De beste tijd om uw eikenboom te snoeien is in de late winter of het vroege voorjaar voordat er nieuwe groei op de takken verschijnt. Het is belangrijk om niet te veel in één keer te snoeien, anders kunt u uw boom in rust laten.

Snoei een eik nooit in de winter. Dit is het moment waarop zijn afweer wordt verlaagd en je het risico op ziekten verhoogt. De beste tijd om het te doen is in de zomer, wanneer de afweer sterk is en wonden sneller herstellen. De eerste en belangrijkste stap bij het snoeien is ervoor te zorgen dat u niet dichter bij de stam of de tak snoeit die u wilt behouden. Ook is het verstandig om niet meer dan 20% van de takken in je boom af te knippen, anders loopt hij weer vol met takken.

Stap 2 – Uw eikenwortels bemesten met de juiste balans aan voedingsstoffen

Meststof is een belangrijk ingrediënt in de groei van elke plant. Het biedt de juiste hoeveelheid voedingsstoffen die uw planten nodig hebben om gezond en sterk te groeien. Er zijn twee soorten meststoffen: organische en synthetische. Organische meststoffen zijn gemaakt van natuurlijke stoffen, terwijl synthetische meststoffen zijn gemaakt van chemicaliën. Organische meststoffen bevatten meestal stikstof, fosfor, kalium en andere mineralen die planten nodig hebben om goed te groeien. Synthetische meststoffen bevatten vaak stikstof, fosfor, kalium, calcium, magnesium en zwavel, evenals andere ingrediënten die planten helpen snel te groeien.

Stap 3 – De juiste grondmix kiezen voor uw specifieke locatie en behoeften

Het kiezen van de juiste grondmix kan een moeilijke taak zijn. U moet weten wat uw behoeften zijn en waar u woont. De grondsoort die je kiest wordt bepaald door het klimaat, de planten die je wilt kweken en je persoonlijke voorkeuren. Bodemmengsels voor planten variëren afhankelijk van wat voor soort plant wordt gekweekt en waar deze zal worden geplant.

Een goed onderhouden grondmix is een must voor elke boom. Eikenbomen zijn geen uitzondering op deze regel. Ze hebben een grondmix nodig met de juiste samenstelling en pH-waarde om succesvol te kunnen groeien en de perfecte wortels te ontwikkelen. De wortels van een boom zijn de levensader van een plant. Zonder goede wortels gaat de plant dood. De grondmix voor een eik moet ingrediënten bevatten zoals veenmos, vermiculiet en perliet. De juiste grondmix voor een eik moet bestaan uit twee delen zand, twee delen leem en een deel klei. Dit zorgt voor voldoende wateropname in de grond en is licht genoeg om gemakkelijk te kunnen graven.

Verzorging van de eikenboom

Eikenbomen hebben niet veel onderhoud nodig. Tijdens de herfst de bladeren niet onder de boom harken, ze dienen als bescherming en voedsel.

Verschillende soorten eikenbomen

Eikenbomen zijn verbazingwekkend sterke bomen en er zijn er veel om uit te kiezen. Er is de groenblijvende eik en ook de variëteiten met bladeren en bloemen die op hazelaar lijken. Eikels zijn zeer kiemkrachtig en op het platteland zie je waarschijnlijk spontaan gekiemde eiken die als een haag zijn gesnoeid.

  • De zomereik is een van de meest bekende boomsoorten. Hij kan op veel verschillende grondsoorten groeien, houdt van zon en schaduw en de grootte hangt af van hoeveel hij is gesnoeid. Ook tientallen vogelsoorten gebruiken dit type boom.
  • De Amerikaanse eik, Quercus rubra, is een snelgroeiende boom die bekend staat om zijn opvallende herfstkleuren. De boom heeft een ronde kroon en een stam die ongeveer 60-90 cm dik kan worden. De boom bloeit in mei.
  • Moeraseiken hebben nattere grond nodig en kunnen mooi rood kleuren als ze in de zon staan.
  • Als u een wintergroene eik QUERCUS X TURNERI ‘pseudoturneri’ wilt planten, zet deze dan op een beschutte plaats. De boom is iets kleiner en verdraagt ook niet de kou. Deze eik blijft na 40 jaar een stuk kleiner, waardoor hij typisch 8 meter hoog wordt. Hierdoor is hij perfect toe te passen in tuinen in de wat grotere stadstuinen.
  • De Armeense eik, Quercus pontica, is een struikachtige boom met elliptische bladeren. Verwarrend echter zijn de herfstkleuren goudgeel. Leuk om zo’n struik in je tuin te hebben en hij is ook nog eens erg winterhard! Zorg er wel voor dat je jonge exemplaren koopt – ze zullen minder snel doodgaan als je ze uitplant. 

Ik heb veel succes gehad met mijn Aerogarden.nl plantenverzorgingsroutine en ben tevreden met de resultaten. Ik heb een eik die er redelijk droog en dof uitzag voordat ik de hulp van Aerogarden.nl kreeg, maar hij is nu weer groen en weelderig! Ik heb nog nooit zulke duidelijke instructies gekregen over het verzorgen van planten.

Pieter-jan

Reacties zijn gesloten.