Egel voeren

Egels in de tuin voeren en helpen

Heb jij een egel in je tuin en wil je deze egel voeren? In de herfst en winter hebben ze misschien extra voedsel en onderdak nodig omdat hun favoriete tijd van het jaar niet komt, maar geef niet zomaar alles aan de egels in de tuin. Als je egels wilt voeren dan moet je goed opletten dat je geen slechte dingen geeft, hun maag kan namelijk niet alles verteren. Lees dus goed dit artikel als je egels wilt voeren.

Egels zijn nuttig

Egels zijn graag geziene gasten in de tuin vanwege hun eenvoudige diensten. Ze eten slakken en spinnen, die veel plantenschade veroorzaken, en daarom verdienen ze jouw hulp. Deze kleine haagvrienden hebben ook een thuis nodig, anders zouden ze omkomen, dus het is belangrijk om ze er ook een te geven.

Egels in Nederland

In Nederland kennen we één soort egel. Egels worden steeds meer bedreigd door afnemende habitats en toenemende menselijke aantasting. Deze soort is voor velen van ons onbekend, dus laten we alsjeblieft ons best doen om ze samen te beschermen, zodat we deze vriendelijke wezens kunnen blijven zien. Nadat je een egelvriendelijke tuin hebt aangelegd, kun je aanvullend voedsel toevoegen om ze te helpen gedijen, zodat hun dieet diverser is en ze gezond blijven.

Egels in winterslaap

Tieneregels gaan bij koud weer in winterslaap, terwijl juveniele egels actief blijven. Volwassenen zijn nog wakker tot eind december wanneer het echt koud wordt. Voor jongere egels wordt voedsel moeilijker te vinden. Het is een probleem in de wintermaanden als je het ook koud en nat hebt! Omdat de planeet steeds meer wordt beïnvloed door verstedelijking, wordt het voor egels moeilijker om voedsel te vinden. Egels in stedelijke gebieden hebben het moeilijk om middelen te vinden die nodig zijn om te overleven. Dit is een van de grootste problemen van onze tijd. Egels hebben tijdens hun winterslaap veel vetreserves nodig. Zorg dus dat ze genoeg eten in hun tuin hebben zodat ze wakker kunnen worden!

Egel voeren: welk voer kun je aan egels geven?

U moet uw egels aanmoedigen om in de herfst voldoende vet te hebben, zodat ze goed voorbereid zijn op de winter. Als je merkt dat heggen vaker op bezoek komen, kan dat zijn omdat ze weten dat je voor ze zorgt en je een gunst terug zullen doen. ’s Avonds eten ze het liefst een lekkere maaltijd van insecten en spinnen, of misschien zelfs slakken en regenwormen.

Do’s & don’ts bij egel voeren

 • Do:
  • Voer uw egel met harde katten- of kittenbrokjes met een hoog vleesgehalte en niet te veel lactose;
  • Zorg ook dat je een bak met schoon water in de buurt hebt;
  • Mensen die op hard voedsel kauwen, hebben over het algemeen een betere tandgezondheid.
 • Don’t:
  • Er zijn zoveel verschillende soorten voedsel voor egels, maar het meeste is niet geschikt voor hen. Artikelen met dingen die ze niet kunnen verteren, zoals pinda’s, meelwormen en maïs. U wilt geen risico lopen om voedsel te kopen zonder een specifieke richtlijn. Bovendien is er geen garantie dat de ingrediënten zullen zijn wat u zoekt;
  • Egels mogen absoluut geen melk, dit kunnen ze namelijk absoluut niet verteren;
  • Het nooit weggooien van overgebleven fastfood is schadelijk voor met name jonge egeltjes.

Let op dat je niet zomaar een egel begraaft

Als je een egel in winterslaap tegenkomt, kan het lijken alsof hij dood is. Hij voelt koud aan, beweegt nauwelijks en zijn ademhaling is zo zacht dat je niet zeker weet of hij nog leeft. Het lijkt alsof hij dood is, maar vaak slapen egels gewoon. Begraaf dus niet zomaar een egel die eruitziet alsof hij in winterslaap is, want hij kan nog leven. Als je niet zeker weet of een egel in winterslaap of dood is, bel dan het dichtstbijzijnde opvangcentrum.

Zorg voor een fijne slaapplek

Egels hebben een hol nodig om in te slapen. Als je het moeilijk vindt om er zelf een te maken of gewoon meteen aan de slag wilt, maak je geen zorgen. Op verschillende websites kun je veel bouwplannen vinden. Vergeet niet dat het zowel wind- als vochtvrij moet zijn. Plaats het huis op een mooie en rustige plek met veel bomen. Om het droog te houden, plaatst u het op een of meer tegels om te voorkomen dat het gaat rotten.

Comments are closed.