Aalbes bessenstruik snoeien

Een bessenstruik snoeien (Wanneer en Hoe)

Bessen zijn heerlijk en gezond. Het leuke van bessenstuiken is dat je ze gewoon in je achtertuin kunt laten groeien. Daarbij is een bessenstruik snoeien ook helemaal niet ingewikkeld. Bessenstruiken worden vaak geplant door beginnende tuinders omdat ze het, zolang ze in normale grond staan, goed doen. Meestal doen ze het zelfs nog beter als hun planten meer zonlicht nodig hebben.

Wanneer moet je een bessenstruik snoeien?

Het snoeien van bessen is erg belangrijk, dit is namelijk van grote invloed op de hoeveelheid bessen die er groeien en hoe groot de bessen worden. Het verschilt echter wel per bes soort hoe je deze moet snoeien. Wanneer je de bessenstruik goed snoeit in het eerste jaar, kun je er de jaren daarna van profiteren.

Zo moet je een bessenstruik snoeien

Zoals hiervoor besproken kun je bessen het best in het begin van het jaar planten. Wanneer je de bessen plant, knip je de scheuten terug tot zo’n 20 á 25 centimeter. Dan wacht je tot het einde van het jaar en halveer je de scheuten weer. Vervolgens snoei je de volgende jaren de struik op gewenste hoogte. Denk hierbij wel aan de blauwe bes, deze heeft namelijk veel zonlicht nodig. Deze moet je dus niet te ver afknippen.

Bessenstruik snoeien? Let hier goed op

Wil je jouw bessenstruik er netjes en verzorgd uit laten zien? Snijd de takken aan de kant waar geen leven in zit. Dit dien je te doen nadat je één keer je bessen hebt geoogst. Door zwarte bessen op het juiste moment van het jaar te snoeien, kunnen ze suikers produceren. Ze bewaren deze in hun takken voordat het blad valt, en door ze te snoeien, maak je ze sterker en steviger! Zorg er dus voor dat je dit in je achterhoofd houdt als je doorgaat met het snoeien van bessen.

Een bessenstruik snoeien: verschillende periodes

Wanneer moet je verschillende bessen snoeien? Dit varieert afhankelijk van het type bes, maar er zijn enkele algemene richtlijnen die van toepassing zijn op de meeste soorten bessen. Hier is een tabel met de verschillende soorten bessen, hun snoeiperiode en hoe ze effectief kunnen worden gesnoeid:

BessoortWanneer snoeien?Hoe snoeien?
Blauwe besIn het voorjaarSnijd de scheuten terug tot ongeveer 25 centimeter en halveer ze aan het einde van het eerste jaar.
Zwarte besTussen november en maartSnijd de scheuten terug tot ongeveer 25 centimeter en halveer ze aan het einde van het eerste jaar.
Witte besIn het vroege voorjaarSnoei takken die vrucht hebben gedragen diep weg en verwijder dode takken. Laat lichtgekleurde takken met rust.
Rode besIn het vroege voorjaarHoud takken en twijgen licht van kleur en werk niet te dicht bij het midden van de struik. Snijd dode takken weg of kruis andere takken. Zorg ervoor dat het hart van de struik voldoende zonlicht en lucht krijgt

De complete uitleg over hoe je een bessenstruik moet snoeien

Om het je zo makkelijk mogelijk te maken hebben we de moeite genomen om een video op te zoeken waarin je alle stappen kunt terug vinden. Veel succes met het snoeien van je bessenstruik!

Comments are closed.