Een sneeuwbal plant in de tuin

Alles over de sneeuwbal plant

De sneeuwbal plant, ook wel Viburnum genoemd, is een prachtige en lekker ruikende plant voor in de tuin. Deze plant behoort tot de heestersoort en komt met name in de winterperiode perfect tot zijn recht. De sneeuwbal struik & plant leent zijn naam hier dan ook aan.

Wat is een sneeuwbal plant precies?

De sneeuwbal plant is een prachtige plant die tot de heestersoorten behoort. Deze plant bloeit in de winter of in het vroege voorjaar en kenmerk zich door de witte bloemen. Er bestaan echter ook sneeuwbal planten met zachtroze bloemen.

De bloemen van een sneeuwbal plant hebben een schermachtige vorm. Een vorm die je bij weinig andere planten aantreft, waardoor de sneeuwbal plant een unieke plant is. Dit heeft uiteraard ook met de wintervastheid te maken; er zijn maar weinig planten die juist in de winter goed bloeien.

De belangrijkste kenmerken van een sneeuwbalplant

Een sneeuwbalplant is niet zomaar een plant. Nee, deze plant kenmerkt zich door enkele opvallende eigenschappen:

  • De sneeuwbal plant komt juist in de winterperiode tot bloei. Wil je ook in de winterperiode van fraaie planten in je tuin genieten? Dan is het voor de hand liggend om voor een sneeuwbal plant te kiezen.
  • De bloemen van een sneeuwbal plant zijn altijd wit of zachtroze. De witte variant is verreweg het populairste, maar ook de zachtroze plant kan op de nodige populariteit rekenen.
  • Er bestaan allerlei soorten sneeuwbal planten. Er is niet slechts één sneeuwbal plant of één sneeuwbal struik. Nee, er bestaan op dit moment allerlei soorten sneeuwbal planten. Dit heeft onder meer met de herkomst van deze planten te maken; deze planten vinden hun herkomst in Azië, Europa, Noord-Afrika en Noord-Amerika. Uiteraard zijn op elk continent de planten net iets anders.
  • Een sneeuwbal plant heeft een heerlijke geur. Ongeacht voor welke sneeuwbal plant je kiest, geniet je van een heerlijke geur. Deze planten ruiken heerlijk en geven hiermee een extra dimensie aan je tuin. Bijkomend voordeel is dat vogels gek zijn op de geur én de kleurrijke bessen. Als je meer vogels naar je tuin toe wilt trekken, is een sneeuwbal plant een verstandige aankoop.
Een sneeuwbal plant die nog niet bloeit

Het planten van een sneeuwbal plant

Bij het planten van een sneeuwbal plant heb je met niet al te veel aandachtspunten te maken. Het belangrijkste aandachtspunt is dat deze planten gek zijn op zonnige plekjes in de tuin. Kies daarom bij voorkeur voor een plek in de tuin waar de zon lekker schijnt.

Kies je voor de Viburnum lantana? Dan is het verstandiger om deze juist in de schaduw te plaatsen. Dit is eigenlijk de enige sneeuwbal plant die goed tot zijn recht komt in de schaduw.

Veel soorten sneeuwbal planten

Mogelijk had je het al verwacht, maar er bestaan heel veel soorten sneeuwbal planten. Deze planten herken je aan de Latijnse naam ‘Viburnum’ met daarachter een ander woord. Enkele van deze soorten/varianten zetten we voor je op een rijtje:

  • Viburnum x bodnantense ‘Dawn’. Deze plant bloeit van november tot maart, groeit niet al te snel en heeft vaak iets donkergekleurde bloemen.
  • Viburnum farreri. Deze plant kenmerkt zich door witroze bloemen die een heerlijke geur met zich mee brengen.
  • Viburnum tinus. Deze sneeuwbal plant kan tot wel 4 meter hoog en 6 meter breed worden. Deze plant groeit met name in het vroege voorjaar, maar tijdens een milde winter komt deze plant alvast in bloei.

Dit is slechts een kleine opsomming van alle sneeuwbal planten. Bekijk het aanbod van sneeuwbal planten op je gemak en kies de gewenste plant uit.

Ga je liever voor een iets grotere variant? Dan kun je beter voor een sneeuwbal struik kiezen. Een goed voorbeeld van een sneeuwbal struik is de Viburnum tinus.

Sneeuwbal snoeien

Als je een sneeuwbal plant in je tuin hebt staan, heb je hier geen al te veel omkijken naar. Zo is het niet noodzakelijk om deze heester regelmatig te snoeien.

Een sneeuwbal snoeien brengt vaak een averechts resultaat met zich mee. De sneeuwbal planten hebben van zichzelf al een mooie vorm, waardoor het snoeien niet altijd aan te raden is.

Heb je de wens om de sneeuwbal plant in compacte vorm te houden? Zorg er dan voor dat je de plant alleen in het voorjaar snoeit. Indien je de sneeuwbal plant verderop in het jaar snoeit, haal je nieuwe knoppen weg.

Heeft de sneeuwbal in de winter vorstschade opgelopen? Dan doe je er verstandig aan om de dode takken van de sneeuwbal plant weg te snoeien.

Comments are closed.